woensdag, 8 juli 2020
Hoofdmenu
Home
Forum
Fotoalbum
Actueel
Activiteiten
Asielbeleid
Verhalen, ervaringen en tips
Links
Over ons
Contact
Zoeken
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Juli 08, 2020, 06:02:53
Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Wachtwoord vergeten?
 
Pedagogen: Schade bij kinderen door uitzetting PDF Afdrukken E-mail
donderdag, 14 september 2006

AMSTERDAM (ANP) - Kinderen die jarenlang in Nederland zijn geworteld en daarna gedwongen worden uitgezet, ondervinden daarvan schade. Dat vinden negentien hoogleraren pedagogiek, die zich daarmee aansluiten bij een onderzoek van orthopedagoge Margrite Kalverboer.

Zij stelde hierover een nota op die dient als bewijs in het proces van Defence for Children tegen de Nederlandse Staat. Dat meldde een woordvoerster donderdag. De belangenorganisatie zal vrijdag samen met de nieuwe stichting Wij Willen Blijven (WWB) een dagvaarding van pakweg zeventig pagina's uitbrengen tegen de Staat.

Eind vorig jaar kondigden zij het proefproces al aan na een onderzoekstribunaal dat de Stichting 26.000 Gezichten had georganiseerd tegen het uitzetbeleid van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken).

Mensenrechten

De organisaties beschuldigen de Staat van een onrechtmatige daad doordat de kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers geen verblijfsrechten toegekend krijgen. Dat is volgens hen in strijd met het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind en andere mensenrechtenverdragen.

Ook zouden de gedwongen uitzettingen aantoonbaar schadelijk zijn voor kinderen die al vijf jaar in Nederland verblijven. Kalverboer heeft dit onderzocht in verschillende leeftijdscategorieën. Een rits pedagogen van de universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen is het met haar rapportage eens.

Voorbereiding

Volgens een woordvoerster van Defence for Children heeft de voorbereiding van het proces bijna acht maanden geduurd, omdat de zaak zorgvuldig moest worden uitgezocht. ,,We kunnen dit maar een keer naar voren brengen.'' De afgelopen maanden zag de nieuwe stichting WWB het licht vanwege deze rechtszaak. De stichting heeft inmiddels 2100 leden.

De uitzetting van kinderen werd twee jaar geleden actueel, omdat Verdonk toen een actief terugkeerbeleid opzette. Eerder werden uitgeprocedeerde asielzoekers vaak gedoogd maar vanaf medio 2004 moeten ze daadwerkelijk het land uit. Het maakte Verdonk niet uit of zij vaak al vele jaren hier waren. Het hebben van kinderen maakt eveneens geen verschil. Vooral dat laatste heeft veel maatschappelijk protest teweeg gebracht.

Gewijzigd op ( donderdag, 14 september 2006 )
 
< Vorige   Volgende >

Design by Zak - Copyright www.dizajn.biz